Waarom keren bedrijven eigenlijk dividend uit?

Het uitkeren van dividend lijkt, oppervlakkig beschouwd, misschien nadelig voor een bedrijf:

Het vermindert namelijk de hoeveelheid kapitaal die het bedrijf tot haar beschikking heeft. En dat kapitaal zou het bedrijf goed kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld als buffer voor een slecht jaar of als kapitaal om in het bedrijf te herinvesteren…

Dus: waarom keren bedrijven dan eigenlijk dividend uit?

Er zijn veel voordelen voor een bedrijf om dividend uit te keren:

1. Loyaliteit van aandeelhouders

Bedrijven keren bijvoorbeeld dividend uit om de loyaliteit van haar investeerders te garanderen. Als investeerder ben je namelijk minder snel geneigd je aandelen te verkopen wanneer je zeker weet dat je eens in de zoveel tijd een geldelijke beloning krijgt puur en alleen omdat je hebt besloten je aandelen vast te houden.

Ook wanneer het even minder gaat met het bedrijf of de koers minder goed presteert dan die van andere aandelen, zijn mensen minder snel geneigd om de aandelen van de hand te doen.
Daarom stabiliseert het uitkeren van dividend de koers: Het heeft een temperende werking op de soms zo volatiele marktfluctuaties.

2. Robuust in een bearmarket

In een bearmarket presteren dividenduitkerende aandelen vaak beter dan aandelen waaraan geen dividend vastzit. Investeerders vinden het wel prima als de koers wat zakt zolang de dividenduitkering maar doorgaat: soms zijn zij er juist blij mee omdat zij tegen een lagere prijs meer van het aandeel kunnen kopen.

Dividend is dus in zekere zin een manier van bedrijven om te zeggen: ¨dankjewel dat je bij ons bent gebleven, blijf dat vooral ook in de toekomst doen¨.

3. belonen van investeerders

Tot slot is dividend een goede manier om de (eerste) investeerders en oprichters van het bedrijf te belonen. In veel gevallen willen zij hun aandelen helemaal niet verkopen, maar wél profiteren van dat het goed gaat met het bedrijf. Door het vaststellen van dividend worden zij, net als andere beleggers, financieel gecompenseerd zonder dat zij hun aandelen hoeven te verkopen.

Welk type bedrijf keer dividend uit?

Bedrijven die dividend uitkeren zijn vaak al wat grotere bedrijven die procentueel minder kapitaal nodig hebben om te herinvesteren.

Vanwege de stabiliserende werking op de koers die het periodiek uitkeren van dividend met zich meedraagt, kan men zeggen dat het gezegde “divide et impera” (verdeel en heers) zeker door deze bedrijven in de praktijk wordt gebracht! Dit kunnen bedrijven zijn in elke sector: finance, technologie of logistiek – dat maakt allemaal niet uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *