101 bespaartips die jou écht helpen om geld te besparen

Ben je opzoek naar tips om geld te besparen?

Hier vind je meer dan honderd tips om geld te besparen waaraan je vast nog niet allemaal hebt gedacht. Zo houd je aan het einde van de maand telkens meer geld over en kun je beginnen aan het verwezenlijken van je droom om financieel onafhankelijk te worden.

We hebben deze tips gecategoriseerd in hoofdstukken. Lees ze allemaal, of spring alvast naar het gedeelte waar jij denkt dat jij wel nog wel wat geld kunt leren besparen.

Ben je er klaar voor?

Mooi! Daar gaan we dan!

 

1. Besparen op eten

Volgens het Nibud kan een man tussen de 14 en de 50 jaar al gezond eten vanaf 6,48 euro per dag…

Voor een vrouw is dit iets lager: 5,83 euro. Hoe verhouden jouw uitgaven aan voedsel per dag zich tot deze richtlijn?

Maak er een sport van om onder dit dagelijkse bedrag te komen én gezond te blijven!

Eten voor ongeveer 6 euro per dag is zeker te doen… maar het vergt wel wat discipline. Het betekent dat je geen broodjes op het station koopt onderweg naar werk, en boodschappen doet voor de hele week. Zorg dat het eten dat je koopt ook op komt en gooi geen eten weg. Veel B merken zijn lang niet zo slecht en je kunt veel geld besparen op eten als je niet altijd de A merken koopt.

 

2. Besparen op abonnementen

Abonnementen zijn de sluipschutters van je maandelijkse uitgaven. Vaak zijn ze ongezien en sta je er niet bij stil. Besparen op een abonnement bij de sportschool is voor veel mensen laaghangend fruit. Als je toch niet gaat, waarom zou je er dan nog voor betalen? En kun je niet gewoon in de frisse lucht buiten de deur hardlopen in plaats van op een lopende band in een zweterige ruimte?

Kijk ook eens kritisch naar je telefoon abonnement. Heb je in je bundel diensten zitten die je niet gebruikt? Vaak kun je je daarvoor afmelden.

Bespaar bijvoorbeeld ook eens op je krantenabonnement. Bij kwaliteitskranten kun je vaak goede artikelen cadeau krijgen en naast de gratis website van de NOS heb je nog heel veel onafhankelijke websites met goede nieuwsartikelen die verdienen aan advertentie inkomsten – niet aan de verkoop van abonnementen.

 

3. Besparen op recreatie

Ben jij een fervente filmganger? Of is Netflix ‘n chill zeg maar echt jouw ding? Of ga je veel uit, bezoek je pretparken of ga je veel naar andere activiteiten die het leven leuker maken?

Dan is er een grote kans dat een substantieel gedeelte van jouw maandelijkse uitgaven naar entertainment gaan. In zekere zin zijn dit volstrekt onnodige uitgaven. Ja, het leven moet wel leuk blijven, maar kan het niet soms wat minder?

Genoegen nemen met minder geeft ook genot, dat wist de griekse filosoof Epicurus al heel goed!

Ga bij Epicurus in de leer…

En de tijd die je niet besteed aan films kijken, kun je natuurlijk mooi investeren in je eigen onderneming of in bijvoorbeeld het opzetten van een passieve inkomsten bron.

 

4. Besparen op (dure) slechte gewoonten

Je voelt hem al aankomen, we gaan het over roken hebben. Wij van Jong & ondernemend zijn je moeder niet en je moet het helemaal zelf weten. Maar naast de gezondheidskosten zijn de financiële nadelen van roken ook evident.

Maar er zijn natuurlijk nog meer wekelijkse uitgaven waar je op kunt besparen. Denk aan frisdranken, snoep en andere troep. gezond leven betekent ook in deze: een gezonde portemonnee!

 

5. Besparen op je woonkosten

Of je nu huurt of koopt, besparen op je maandelijkse woonlasten kan altijd…

In het geval van huren is het vaak nog het makkelijkst. Je bent flexibel en zou makkelijk kleiner kunnen gaan wonen. Let daarbij wel op wat het betekent voor je reiskosten als je ergens anders gaat wonen.

Als je je huis gekocht hebt – gefeliciteerd. Financieel heb je waarschijnlijk al een verstandige keuze gemaakt, zeker met de huidige woningmarkt. Maar daar houdt het niet op. Je kan altijd besparen op je energierekening door je huis beter te isoleren of in de winter ook eens een trui aan te trekken. Streef ernaar om nooit langer dan 5 minuten te douchen. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee.

 

6. Besparen op je auto

Als je je auto zelden gebruikt, verkoop hem dan gewoon. Heb je hem toch echt nodig, vergelijk dan eens autoverzekeringen. Daar valt vaak nog heel wat winst te behalen. Zorg er ook voor dat je je auto bij stoplichten rustig uit laat rijden en geen gas blijft geven totdat je remt. Cruisecontrol is ook een fantastische optie om te bezuinigen op benzinekosten.

 

7. Besparen op je verzekeringen

We hebben de autoverzekering al kort aangestipt, maar het vergelijken van verzekeringen kan je bij ieder type verzekering een hoop opleveren…

Voordat je verzekeringen gaat vergelijken, bedenk eerst of je niet oververzekerd bent. En heb je elke verzekering wel nodig?

De uitvaartverzekering is er één waarbij het in de meeste gevallen een stuk voordeliger is om er zelf voor te sparen. Verzekeraars verdienen immers altijd wat aan je verzekering en als je zelf de financiële buffer hebt om onverwachte uitgaven te bekostigen, is het stopzetten van een verzekering vaak geen slecht idee.

Maar er zijn altijd verzekeringen die deel uit zullen blijven maken van je minimale verzekeringspakket. Denk daarbij aan de aansprakelijkheidsverzekering. Je wilt schade aan een derde altijd kunnen uitkeren. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een prima vergelijker van aansprakelijkheidsverzekeringen is bijvoorbeeld het A.I.C..

En dan hebben we nog de verplichte zorgverzekering. Je kunt hem niet stopzetten en dat zou ook zeker geen goed idee zijn. Wel kun je je pakket wat verkleinen, je eigen risico verhogen of zorgverzekeringen vergelijken om zo te besparen op je verzekeringskosten.

 

9. Besparen op je (wereld)reizen

De grootste besparing die kunt maken op je (wereld)reis, is….

Niet gaan.

Flauw, maar waar.

Maar goed, je wil wat van de wereld zien, en dat begrijpen wij bij investeer.org maar al te goed. Er zijn veel hacks waarmee je goedkoop kunt reizen…

Denk daarbij aan Couchsurfing, AirBnB, kamperen of een reisblog starten om de kosten mee terug te verdienen.

Ook kun je naar een bestemming gaan waar de kosten van leven veel lager liggen dan in Nederland. De grootste uitgave is dan al snel je vliegtuigticket, maar als je het ticket ver van tevoren boekt en jaagt naar de beste reisdeals, kun je de kosten daarvan ook al gauw minimaliseren.  

 

10. Verander van bank

Met dank aan de in Noord Europa zo gevierde (not) voorzitter van de Europese Centrale Bank, staat de rente historisch laag.

We balanceren net boven een negatieve rente…

Tel daar de inflatie bij op en je gaat er qua koopkracht alleen maar op achteruit als je je geld op je spaarrekening zet. Veel mensen zijn daarom geïnteresseerd geraakt in leren investeren.

Ben je daar zelf nog niet klaar voor? Dan kun je in elk geval op zoek gaan naar een bank die een hogere rente op je spaargeld uitkeert. Daar zijn verschillende vergelijkers voor.

Ook kun je besluiten om je spaargeld voor een langere tijd vast te zetten. Zo kun je een iets hogere rente bedingen. Of je dit echt wilt, moet je zelf besluiten. Het is niet ondenkbaar dat de rente weer wat omhoog gaat nu de ECB langzaam minder obligaties opkoopt. Het kan als dat gebeurt een zure appel zijn als je dan je spaargeld voor een langere periode hebt vastgezet tegen een relatief lage rente.

 

11. Kijk geen televisie meer

Je hoort het goed, weg ermee! Al die uren die je aan vegeteren op de bank voor de televisie hebt besteed, had je ook kunnen investeren in nuttige en winstgevende zaken.

Zonde…

Bovendien bespaar je ook op je energierekening als je geen tv meer kijkt.

Je kunt ook overwegen je televisie meteen te verkopen – dat scheelt weer op je inboedelverzekering.

 

12. Verkoop spullen die je niet nodig hebt (en bespaar op je inboedelverzekering)

Niet alleen je televisie kun je verkopen op bijvoorbeeld marktplaats of eBay, je hebt vast wel meer spullen rondslingeren die je niet gebruikt…

Al deze spullen verhogen de waarde van je inboedel en betekenen dat je meer moet laten verzekeren. Maar als je minder spullen hebt, heb je ook minder woonruimte nodig en kun je kleiner gaan wonen of bijvoorbeeld een kamer verhuren.

 

13. Cadeautje weggeven? Maak het eens zelf

Dit is een van mijn favoriete tips om geld te besparen. Als je net als ik een uitgebreid sociaal netwerk hebt, weet je dat je op jaarbasis heel wat cadeaus weggeeft.

Dat kan flink in de kosten lopen…

Maar het goed nieuws is: Dat hoeft niet!

Iedereen die wel eens een gepersonaliseerd cadeau heeft gekregen weet dat het heel leuk is om er een te krijgen. Dat iemand geld steekt in een cadeau voor jou, is hartstikke leuk. Maar dat iemand de tijd heeft genomen om wat moois voor je te maken? Dat komt niet veel voor!

Of het nu een gedicht is, zelfgebreide geitenwollen sokken of een mooi sculptuur, het maakt niet uit.

Je wint twee keer als je zelf je cadeau’s maakt. Voor de ontvanger is het heel speciaal om zo’n cadeau te krijgen en het is erg leuk meegenomen voor je portemonnee als je er zelf niets aan uitgeeft.

 

14. Gebruik een boodschappenlijstje

Een slecht bewaard geheim van supermarkten is…

Dat supermarkten zo zijn ingericht, om ons zoveel mogelijk te laten kopen. Dat is nou eenmaal zo.

Heb je weleens twee kilo appels gekocht omdat ze in de bonus waren? En moest je uiteindelijk een kilo appels weggooien omdat je ze niet op kreeg? Ik wel.

 

Je kunt veel besparen door van te voren goed in de voorraadkast te kijken en precies te weten wat je wilt gaan kopen. Bedenk eerst welke maaltijden je deze week wilt gaan eten voordat je naar de supermarkt gaat. En houd je aan je planning.

 

15. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven

Wat komt er elke maand binnen, en waar gaat het naartoe?

Heel veel mensen weten dit niet precies. en dat is jammer! Want wie een goed overzicht heeft van zijn uitgaven, kan bewuster omgaan met geld. Je weet immers wat de zwakke plekken zijn in je uitgavenpatroon en je kunt daar rekening mee houden op het moment dat je weer je pinpas pakt.

 

16. Repareer je kleding

Je hebt mensen die hun kleren weggooien als er een knoop mist.

Zonde!

Want je kunt voor een paar cent zo weer het kledingstuk gebruiken. Bewaar daarom bij aankoop altijd de knopen die worden meegeleverd. Investeer een paar euro in naald en draad en je bespaart ook makkelijk een tientje voor de kleermakerskosten.

Heb je geen knoop bij de hand? Even googelen en je hebt al snel de juiste gevonden of eentje die erop lijkt.

Ook hoeft een kledingstuk met een gat erin niet per se weggegooid te worden. Zeker als het een spijkerbroek betreft, want het wordt zelfs als mode gezien. (Waarom dat zo is, mag je me in de reacties uitleggen, want ik snap er niks van.)

Als leuk extra’tje is het nog goed voor het milieu ook om minder kleding te kopen.

 

17. Water drinken

Het is gezond en het kost vrijwel niets. hoeveel geld heb je wel niet uitgegeven aan koffie, thee, frisdrank en alcohol? Dat terwijl je lichaam al deze dranken kan missen als kiespijn. Water kost vrijwel niets en je kunt het overal krijgen.

Het is een goed idee om te investeren in een duurzaam waterflesje. Eentje die je niet gemakkelijk weggooit en waar je lekker uit kunt drinken. Neem deze overal met je mee naar toe en vul hem bij waar je maar wilt.  

 

18. Stop met roken

Stel dat je een pakje sigaretten per dag rookt, a 6,70 euro. Dat komt neer op 2445,5 euro per jaar dat in rook opgaat. Yep, de woordspeling was intentioneel. Daarnaast zul je waarschijnlijk ook minder lang leven, waardoor je minder lang van cumulatieve rente gebruik kunt maken. Wat zou jij doen met de 24,000 euro die je over tien jaar bij elkaar hebt gespaard omdat je besloten hebt te besparen op die gore tabak?

 

19. Kook voor meerdere dagen

Voor meerdere dagen koken is één van de beste manieren om te bezuinigen op eten.

Je kunt groot inslaan als je voor meerdere dagen kookt. Ook ben je minder tijd kwijt, en tijd is geld 😉

Daarnaast verminder je het risico dat je de komende dagen voor een snelle (en dure) makkelijke hap gaat. Volgens het Nibud is elke persoon die extra mee eet, 10% goedkoper. Als je voor meerdere dagen kookt, ben jij zélf die extra persoon!

Het valt aan te raden om eenmalig te investeren in goede vershoudbakjes. Vries het eten dat je over hebt in, en ontdooi het wanneer je het nodig hebt.  

 

20. Doe je lichten uit

Deze geld bespaar tip spreekt voor zich. Je bespaart energie als je het licht netjes uit doet als je het niet nodig hebt. En zoals bij zoveel hacks om geld te besparen, help je het milieu er ook nog een handje mee 🙂

 

21. Trek een trui aan

Een klassieker uit grootmoeders tijd!

Als je niet vies bent van een beetje ouderwets bezuinigen, kun je net zo goed een lekker warme trui aantrekken, in plaats van de kachel wéér een paar graden omhoog te gooien. Deze bezuinigingsmaatregel is trouwens ook mateloos populair in China. Weer wat geleerd.

 

22. Geen gloeilampen maar LED- of spaarlampen

LED lampen zijn echt de revolutie van verlichting. Heel veel licht, voor weinig energie. Dit komt onder andere omdat er geen energie wordt verspild aan warmte, zoals bij de ouderwetse gloeilamp.

Vervang alle lampen in huis met LED en je zult het zeker op de energierekening merken.

 

23. Sta nooit rood

Je hebt te maken met negatieve rente wanneer je in het rood staat. Zorg ervoor dat dit jou nooit overkomt en laat het zo ver niet komen. Als je bij je bank een bedrag hebt ingesteld dat je rood kunt staan, is het mogelijk een goed idee dit op te zeggen. Zo kun je ook niet in de verleiding komen.

 

24. Koopjesjager – maak gebruik van aanbiedingen

De Nee Nee stickers sieren veel deuren en brievenbussen, maar soms kan het wel handig zijn om eens te neuzen door de aanbiedingen die je door de brievenbus krijgt.

Natuurlijk loop je het gevaar impulsaankopen te doen als je al deze marketing je huis binnen laat. Maar met een beetje discipline kun je er de koopjes uit vissen die je toch al nodig had.

 

25. Plan je lunches en bespaar 1560 euro per jaar

Schaf een broodtrommeltje aan en vul hem iedere dag. In veel bedrijfskantines betaal je makkelijk 7 euro voor je lunch…

Terwijl je ook gewoon bruine boterhammen met lekker beleg van huis kunt meenemen voor minder dan een euro per lunch.

Stel dat je zes euro per lunch op deze manier weet te besparen. In een jaar zitten 260 werkdagen. Zo bespaar je 1560 euro per jaar op je lunch!

 

26. Zeg je lidmaatschappen en donateurschappen op

“Wat!?”

Zul je zeggen.

“En die arme kindertjes dan?”

De waarheid is:

Bij investeer.org gaan we over lijken.

Oké, een grapje moet kunnen.

Wij vinden goede doelen ook heel belangrijk. Maar in de regel gaat veel van het geld dat je doneert, rechtstreeks naar de organisatie zelf; of naar de topfunctionarissen.

In de praktijk kun je daarom vaak veel meer goed doen met je geld als je er zélf een concreet doel voor vindt.

Gewoon bij jou in de buurt of in je directe sociale omgeving.

Je kunt zelfs goed doen met investeren. Een voorbeeld daarvan is Oikocredit, waar historisch 1,55% dividend wordt behaald op je investering terwijl er door microcrediet verstrekking veel sociaal rendement wordt behaald in andere landen.

Door een kruiwagen te financieren van een boer in Afrika…

Of door iemand die een kledingwinkel wil beginnen in India een startkapitaal te geven.

De leningnemers betalen het tegen een zeer schappelijke rente terug aan Oikocredit. Zo verdien je er wat aan terwijl je veel mensen helpt met je geld.

Je kunt dus zelfs rijker worden van goed doen.

Is dat misschien een reden om te besparen op één van je donateurschappen?

Ik laat het aan jou!

 

27. Koop tweedehands en ga naar de kringloop

Er zijn zoveel spullen die voor minder dan de kostprijs te koop staan, dat het zonde is om er geen gebruik van te maken.

Naar de kringloop gaan, in plaats van een dure design bank te kopen á 3000 euro, kan een wereld van verschil maken voor hoe jouw spaarrekening eruit ziet.

Marktplaats is een fantastische plek om tweedehands spullen te kopen. Marktplaats is trouwens ook leuk als business on the side: winst maken door spullen te kopen en weer te verkopen.

 

28. Seizoensgebonden kopen

Koop de groenten van het seizoen. Die hoeven niet geïmporteerd te worden en zijn daarom veel goedkoper. En zo blijf je ook nog eens ‘in touch’ met de natuur 😉

 

29. Gebruik je grafische kaart om cryptovaluta te ‘minen’

Oh jee:

“weer zo’n blockchain gek”

Sommigen zien cryptocurrencies als een zegen; anderen mijden het liever als paria.

De meningen mogen dan verdeeld zijn over cryptovaluta, duidelijk is wel dat er geld te halen valt.

Een leuke manier om dat te doen, is door je grafische kaart cryptocurrencies te laten ‘delven’ op de momenten dat je je computer niet gebruikt. Je kunt zo makkelijk met een gewone pc 50 cent per dag extra verdienen.

Het is trouwens wel verstandig om je grafische kaart dan niet op 100% te laten draaien – hij moet nog wel een paar jaar mee, toch?

Een nadeel is natuurlijk wel dat het niet bepaald groen is. Bereken ook eerst even of het je stroomkosten wel waard zijn.

Wil je meer over crypto mining weten, dan kun je daar bijvoorbeeld meer over leren op de website over cryptovaluta Cryptoa.nl.

 

30. Neem zonnepanelen en bespaar op je energierekening

Moedertje natuur maakt het je wel makkelijk om geld te besparen!

De zon schijnt in Nederland meer dan hard genoeg om de zonnepanelen op je dak binnen enkele jaren terug te verdienen.

Alles wat je daarna aan energie opwekt, is gewoon gratis stroom.

 

31. Zeg af en toe eens nee

Kun jij ook zo moeilijk nee zeggen wanneer je ergens voor wordt uitgenodigd waarvan je weet dat je er sowieso geld uit gaat geven?

Nee zeggen is moeilijk. Het is daarnaast vaak ook juist een goede beslissing om ergens ja tegen te zeggen. Wie weten vloeien daar nieuwe kansen uit voort.

Maar sommige afspraken voegen niet zoveel toe. In ruil voor wat gezelligheid geef je dan een boel geld uit.

In dit soort gevallen is het handig als je er af en toe nee tegen kunt zeggen. Ook kun je dan een goedkoper alternatief voorstellen.  

 

32. Sla je ontbijt niet over

Op het treinstation je ontbijt kopen, dát is pas een stofzuiger van je geld. probeer dit gedrag zo spoedig mogelijk te veranderen. Ga iets eerder naar bed en sta wat eerder op. De boterham die je in de ochtend naar binnen werkt kan je makkelijk 2 euro per werkdag schelen. Dat is 520 euro op jaarbasis.

 

33. Eet bonen, peulvruchten, rijst en pasta

Behalve gezond en voedzaam, zijn deze maaltijd basissen ook nog eens uiterst goedkoop.

Zorg er daarom voor dat je altijd een paar zakken erwten, bonen en linzen in je voorraadkast hebt staan.

Is jouw weckpot al met rijst gevuld?

 

34. Begrijp houdbaarheidsdatum beter en gooi geen eten meer weg

Een veelgemaakte fout van mensen, is dat zij denken dat eten niet meer goed is als de ‘ten minste houdbaar tot’ datum is verstreken.

Maar er staat dus ‘ten minste’. Dat betekent dat je het minimaal tot die datum kunt eten.

Het is niet ongewoon dat eten nog een paar dagen tot zelfs een week goed blijft als deze houdbaarheidsdatum is verstreken.

Gooi om geld te besparen minder eten weg, en lees de houdbaarheidsetiketten goed.

 

35. Wees geen mode verslaafde

Ik zie ze veel lopen:

Gucci zonnebrillen…

Prada handtasjes…

De types waar zelfs het ondergoed nog merkkleding is.

Toch is het vaak zo dat hoe rijker je eruit ziet, hoe armer je bent. Je uitgaven beperken is namelijk een van de beste manieren om rijk te worden. Daarom zien de echte rijke stinkerd er vaak heel normaal uit.

Als je minder geeft om of je er welgesteld uitziet, zul je ironisch genoeg sneller welgesteld worden.

 

36. Google hoe je klusjes zelf kunt doen

Terwijl het water van de trap afstroomt Googelen naar hoe je zelf een gesprongen leiding kunt repareren, is misschien niet voor iedereen weggelegd. Maar er zijn wel veel klusjes die je zelf kunt klaren.

Een paar uur per week een schoonmaakster over de vloer kost al gauw 3000 euro op jaarbasis. Terwijl je dat prima zelf kunt doen.

De muur schilderen, de ruiten wassen… Het zijn allemaal zaken waar mensen hun brood mee verdienen. Brood dat je voor jezelf kunt houden.  

 

37. Bevries eten

Je eten bevriezen is een geweldige manier om tijd en geld te besparen. Hoe groter je inkoopt, hoe goedkoper je eten wordt.

 

38. Ga naar gratis evenementen

In het gebied waar ik woon (Den Haag) is er elke week wel wat te beleven in de stad. Gratis en voor nop. Het zijn misschien niet altijd evenementen waar je zelf snel op zou zijn gekomen, maar de ervaring leert dat het er toch altijd wel leuk is.

Er zijn veel culturele en muziek evenementen waar je gratis naar toe kunt gaan. Kijk er eens rond en stel jezelf de vraag of die honderd euro uitgegeven in de Ziggo Dome nou echt zoveel beter is. Van besparen kun je ook genieten.

 

39. Verbouw je eigen groente

Heb je groene vingers? Dan is deze bespaartip een leuke. Verbouw je eigen groente in je tuin, vensterbank of op het balkon. Laat de oneetbare Pilea (pannenkoekenplant) eens links liggen, want een tomatenplantje ziet er ook leuk uit!

Persoonlijk heb ik als kantoorplant een Aloë Vera. Ziet er leuk uit, het is eetbaar en het heeft ook nog eens veel medicinale werkingen.

Afhankelijk van je verbouwing oppervlakte, kun je makkelijk een paar euro tot een paar honderd euro per jaar besparen door je eigen groente te verbouwen.

Tip: de Makkelijke Moestuin is rendabel en super makkelijk.

 

40. Skip het openbaar vervoer en fiets jezelf fit

Reiskosten, ze zijn dan wel aftrekbaar van de belasting, toch kun je er per jaar een paar honderd euro aan kwijt zijn.

Als je binnen je eigen regio reist, is de fiets pakken een geweldige manier van geld besparen. Je wordt er fit van en je kunt je sportschoolabonnement meteen opzeggen.

Reis je noodgedwongen veel met de trein? Neem dan een kortingskaart of een trajectkaart.

 

41. Hardlopen kun je buiten doen, niet alleen in de sportschool

Veel mensen die naar de sportschool gaan, doen daar alleen cardio. Zonde! Je kunt net zo goed buiten hardlopen. Dat is gezonder en je ziet ook nog eens wat van je omgeving.

Ga je naar de sportschool voor krachttraining?

Dan kun je natuurlijk ook overwegen eens gewichten aan te schaffen.

 

42. Betaal je schulden af

Schulden zijn een blok aan het been van velen. Je kunt dan ook flink op je maandelijkse uitgaven besparen door ze af te betalen.

Een studieschuld in een keer aflossen hoeft niet altijd voordelig te zijn. De rente is zo laag, dat je veel investeringen kunt vinden met heel laag risico die meer rendement opleveren dan dat je maandelijks aan rente over je studieschuld moet betalen. Daarnaast werkt de inflatie in je voordeel.

Zet je je geld daarentegen maandelijks alleen op je bankrekening, is het aflossen van je studieschuld wel voordeliger.

 

43. Koop groot in

Of het nou om eten gaat of om wasmiddelen, het maakt niet uit. Vrijwel alles waarvan je in je leven veel zult gebruiken, kun jein bulk inkopen. Je kunt dan vaak besparen door gebruik te maken van een kwantiteitskorting.

 

44. Besparen om te investeren, of investeren om te besparen?

Als je denkt aan besparen, denk je misschien niet snel aan investeren. Met de huidige rentestand kun je echter wel besparen op je koopkrachtverlies door slimme investeringen te vinden.

 

45. Bekijk je telefoon abonnement kritisch

Telefoonproviders doen het erom: ze bieden je allemaal extra services aan waar je ook voor betaalt.

Je kunt gemakkelijk besparen op je telefoonkosten door even online in te loggen en je abonnement aan te passen. Gebruik je wel al je belminuten? En hoe zit het met je internetbundel?

Eventueel kun je ervoor kiezen alleen internet te gebruiken, en voortaan via Skype of whatsapp te bellen.

Nog steeds niet tevreden met je maandelijkse kosten? Overweeg dan van provider te veranderen. Bel voordat je dat doet eerst even je eigen aanbieder. Vaak willen ze je als klant houden en kunnen ze je een deal aanbieden waarvoor je nog minder betaalt.

 

46. Heronderhandeld je loon

Niet echt een bespaartip (sorry!) maar toch kunnen we er niet aan voorbij. Het kan moeilijk zijn om het gesprek aan te gaan, maar als je redelijk bent in de onderhandelingen zul je zien dat je toch vaak als een rijker persoon het gesprek uitloopt.

Bij normale arbeid ruil je je tijd in voor geld, daarom zegt men weleens: tijd is geld. Je kunt als je meer verdient ook minder gaan werken en zo tijd vrijmaken om aan je eigen business te bouwen. Laten we het ‘bezuinigen op tijd’ noemen.

 

47. Wissel af en toe van werkgever

Zeker aan het begin van je carrière is het raadzaam om af en toe te wisselen van werkgever. De grootste salaris sprongen zijn tussen bedrijven, niet binnen bedrijven.

Als je wat ouder wordt kun je beter wat minder vaak van werk veranderen. Je wilt namelijk niet overkomen als een werknemer waar geen werkgever voor langere tijd op kan bouwen.

 

48. Rij op een constant tempo in je auto

Als je met horten en stoten rijdt, slurpt je wagen gas of benzine.

Rij je daarentegen op een vaste snelheid en rem je zo min mogelijk, kun je makkelijk besparen op benzinekosten.

 

49. Neem een kleiner huis en bespaar op woonlasten

Kleiner gaan wonen: het is even wat gedoe, maar maar kan een van de beste tips zijn om te besparen op je maandlasten.

Denk eens na over hoeveel ruimte je echt nodig hebt. Hoe vaak ben je thuis en hoeveel spullen heb je?

Afhankelijk van hoe je deze vragen beantwoord, kun je maandelijks van een paar tientjes tot honderden euro’s extra overhouden.

 

50. Vraag om kwijtschelding van registratiekosten

Sluit je een nieuw abonnement of lidmaatschap af (ondanks dat je juist geld hierop wilt besparen) dan zijn daar vaak registratiekosten aan verboden.

Omdat aanbieders jou als klant willen binnenhalen, zijn ze vaak bereid om je deze kosten van registratie kwijt te schelden.

Wie niet vraagt, die niet wint!

 

51. Wordt vegetariër

Vlees vult. Dat maakt deze tip niet zo intuïtief. Toch is de prijs per calorische inname van vlees aanzienlijk hoger dan dat van groenten, rijst, bonen en pasta. Wist je dat een kilo vlees ongeveer 25 kilo voer kost? Daarnaast moeten de dieren natuurlijk ook nog drinken. Het is dus niet zo gek dat je geld kunt besparen door vegetariër te worden.

Daarnaast heeft het nog veel meer voordelen om geen vlees te eten en ze zijn je waarschijnlijk wel bekend. Je kunt daarbij denken aan minder CO2 uitstoot, geen dierenleed en je gezondheid.  

 

52. Isoleer je huis

Dubbele ramen, dikke wanden, bomen naast je huis of een geïsoleerde vloer. De mogelijkheden zijn eindeloos om je huis energiezuiniger te maken en zo te besparen op je energierekening.

 

53. Gebruik de automatische incasso voor je studieschuld

Als je een studieschuld hebt, vlink dan de automatische incasso aan bij je studieschuld. Behalve dat je er tijd mee bespaart, krijg je van de DUO ook een klein financieel voordeel als je de automatische incasso inschakelt.

 

54. Doe geen impuls aankopen

Makkelijker gezegd dan gedaan, dat weten we. Toch ga je het na verloop van tijd als een sport zien en raak je er bedreven in. Het wordt dan steeds makkelijker om niet toe te geven aan telkens maar weer je portemonnee pakken wanneer je iets ziet dat je wilt hebben.

Als je het als een doel ziet om geen impulsaankopen te doen, kun je trots zijn elke keer dat je het hebt weerstaan. Net als iets in je bezit krijgen dat je graag wilt hebben, geeft trots zijn ook dopamine af. Zo helpt je lichaam je jezelf te belonen en het makkelijker te maken om te besparen op je koopzucht.

 

55. Gebruik kortingscodes

Even googelen en je hebt ze al snel gevonden: kortingscodes. Persoonlijk laat ik niet vaak eten bezorgen, maar ik moet toegeven dat ik met grote ogen stond te kijken toen een vriend van mij meer dan 50% korting op zijn pizza’s kreeg toen hij die liet bezorgen!

 

56. Maak gebruik van geld terug regelingen bij aankopen

Creditcards hebben vaak een geld terug programma. Onderzoek eens of je al optimaal gebruik maakt van jouw mogelijkheden.

 

57. Maak gebruik van proefperiodes

Heb je weleens van de gratis proefmaand Netflix gebruik gemaakt? Ik wel. Zo zijn er meer services die je een tijdje gratis uit kunt testen. Ze hopen natuurlijk dat je daarna blijft hangen en maandelijks voor de service gaat betalen. Toch zit je daar vaak niet aan vast, en kun je het aan het einde van de maand opzeggen. In sommige gevallen kun je op een later moment nog eens een gratis maand krijgen!

 

58. Ga samenwonen

Je kunt je huur soms wel halveren als je samen gaat wonen. Ook als jij en jouw partner twee hypotheken hebben kan het financieel slim zijn om samen te gaan wonen. Niet toe aan de grote stap? Dan kun je je oude woning natuurlijk ook gaan verhuren wanneer je bij je partner intrekt.

 

59. Heb je echt een ID kaart nodig als je al een paspoort hebt?

In Nederland geldt de identificatieplicht. En een nieuw paspoort aanvragen kost geld. Zo ook bij een ID-kaart. Maar je kunt prima uit de voeten met slechts één van deze twee documenten. Als je ook naar het buitenland wilt reizen, kun je uit de twee het beste een paspoort kiezen.

 

60. Zet zelf koffie

De espresso op de hoek van je straat á 3 euro is misschien wel lekker, maar je kunt voor dezelfde prijs ook een zak koffie kopen waarmee je je werk even snel gedaan krijgt!

 

61. Verhoog je eigen risico

Betaal je teveel voor verzekeringen? Als je er zelden gebruik van maakt, kan het een goed idee zijn om je eigen risico te verhogen. Pas wel op, want als je eens wat hebt, betaal je dus wat meer. Maar als je je toch nooit van je verzekering gebruik maakt, kun je dat makkelijk terugverdienen met de lagere maandelijkse verzekeringskosten.

 

62. Leen boeken en koop ze niet

Ben jij een echte lees-a-holic? Wij ook. Waar we minder van houden, is teveel betalen. Daarom kan het een goed idee zijn om vaker naar de bibliotheek te gaan dan naar de boekenwinkel.

Ook kun je hetzelfde boek voor een veel lagere prijs krijgen als je er een digitale kopie van koopt. bol.com is één van de bekendste Nederlandse webshops waar je online digitale boeken kunt kopen. Bekijk deze prijsverschillen maar eens!

 

63. Begin een ‘business on the side’

Vrijwel iedereen heeft een vaardigheid waar geld mee te verdienen valt. Het maakt niet zoveel uit of je nu sieraden maakt, of bijvoorbeeld ergens kennis over hebt en anderen kunt adviseren. Bedenk eens hoe jij er geld mee kan verdienen. In het begin kun je de inkomsten voor de belastingdienst scharen onder ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Maar als je BTW wilt aftrekken, of je begint meer te verdienen, is een onderneming is bij de KvK ook zo opgericht, voor maar een paar tientjes.

 

64. Freelance in je vrije tijd

Heb je een gouden pen? Dan kun je misschien schrijven voor het platform textbroker.nl. De verdiensten hier zijn redelijk en je kunt elke dag wel een artikel schrijven over een onderwerp dat je leuk vindt.

Kun je wat anders, zoals grafische vormgeving, kun je bijvoorbeeld terecht bij fiverr.com, waar tal van mensen hun vaardigheden aanbieden aan mensen die daarom zitten te springen.

Freelancen is een geweldige manier om te experimenteren met ondernemerschap. Als je er eenmaal bedreven in raakt, kan het bovendien ook nog eens zo zijn dat je er je fulltime baan van kunt maken.

 

65. Maak foto’s en zet ze online

Royalties op foto’s – veel mensen verdienen eraan. Aan het begin van het internet gebruikte iedereen nog elkaars foto’s. Maar auteursrechten worden steeds beter beschermd. Er is dan ook een levendige markt in foto’s van hoge kwaliteit, die mensen ook nog eens voor commerciële doeleinden kunnen gebruiken. Hou je van fotograferen? Zet ze dan eens online op een van de vele platforms waar mensen je een fooi kunnen geven voor je foto, of daar rechtstreeks voor kunnen betalen!

 

66. Gebruik (weer) contant geld

Contant geld gebruiken is een van de meest efficiënte manieren van budgetteren. Je kunt een potje maken voor specifieke uitgaven en je ziet precies wat je al uit hebt gegeven en hoeveel je er die maand nog aan uit kunt geven. Contant geld gebruiken is een geweldige manier om je aan je maandelijkse budget te houden.

 

67. Raak je spaarrekening niet aan

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar de spaarrekening is er echt voor bedoeld om te sparen. Probeer hem dan ook niet aan te raken, tenzij je je spaarrekening aanspreekt voor een vooraf gesteld doel, zoals het kopen van een huis, het doen van een investering, of die vakantie waar je al jaren van droomt.

 

68. Geef minstens één dag in de week helemaal geen geld uit

Deze tip dwingt je eens goed in je voorraadkast te kijken. In plaats van dat je de houdbaarheidsdatum van etenswaren laat verlopen, zul je op deze dag echt verplicht worden je eigen boodschappenplan na te leven.

 

69. Doe boodschappen voor een week

Impulsaankopen doen we allemaal. Daarom is het goed als we proberen onze tijd in de supermarkt te minimaliseren: dan komen we ook niet in de verleiding. Daarnaast kun je ingrediënten van de ene dag gebruiken bij de maaltijd van de volgende dag. Zo eet je elke dag gevarieerd, zonder telkens alle ingrediënten te hoeven kopen.

 

70. Onderhuren als je een tijdje weggaat

ga je voor langere tijd naar het buitenland en laat je je huur doorlopen? Zonde als je er niemand voor in de plaats zet! In vrijwel elke stad zijn er mensen op zoek naar een plek om te wonen. Onderhuur is vaak voor hen iets goedkoper – en voor jou is het zeker voordelig als je niet elke maand zelf de volle map hoeft op te hoesten!

 

71. Rijd electrisch of hybride

Bespaar geld door electrisch of hybride te rijden, want dat is goedkoper.

 

72. Minimaliseer het gewicht in de achterbak van je auto

Rij je permanent rond met een volgeladen kofferbak? Zit er allemaal troep in die je nooit onderweg nodig hebt? Gooi het eruit! Elke extra kilo slurpt namelijk benzine. Op jaarbasis zul je zeker wat minder kwijt zijn als je je kofferbak netjes en opgeruimd houdt.

 

73. Haal de stekkers uit het stopcontact

Het is dus toch geen mythe: als je de stekker uit het stopcontact haalt, verbruik je écht minder stroom. Bespaar dus jaarlijks op je energierekening door de stekkers uit het stopcontact te trekken als je klaar bent met gebruik.

Is het veel werk? Dan kan een stekkerdoos handig zijn. Dan kun je meerdere apparaten met maar één knop in één keer uit doen.

 

74. Haal geluk uit geen geld uitgeven

Dit is een psychologische tip. Maar minimalisme kan zeker gelukkig maken. Ook als je het toepast op geld.

Geluk komt vaak juist uit de mogelijkheid om iets te kunnen doen, niet per se uit het daadwerkelijk doen van wat dan ook. Door geld te besparen maximaliseer je je vrijheid, en die vrijheid voel je: je wordt er een gelukkiger mens door.

 

75. Evalueer of al je sociale verplichtingen het wel waard zijn

Niet elke sociale verplichting is de moeite waard, zowel qua tijd als qua geld die je erin investeert. Wordt geen kluizenaar, maar wees wel kritisch.

 

76. Banksparen

Een zeer conservatieve methode om geld te sparen. Op de bank laten staan. Hou er wel rekening mee dat je koopkracht er meestal op achteruit gaat als je je geld gewoon op je spaarrekening zet. Door inflatie en vermogensbelasting vanaf 30,000 euro is dit niet de meest aantrekkelijke manier om je kapitaal te groeien.

 

77. Lijfrente

“Met een lijfrente zorgt u op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen dat u periodiek krijgt uitbetaald vanaf een bepaald moment, bijvoorbeeld als u met pensioen gaat”, aldus de belastingdienst.

 

78. Zeg je uitvaartverzekering op

Bespaar op je uitvaartverzekering als je de discipline hebt om er zelf een bedrag voor opzij te zetten. Dit zal je, zeker als je jong begint, altijd minder kosten dan als je een verzekering afsluit.

 

79. Werk meer

Misschien niet zo leuk, en misschien ook makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is naast minder uitgeven óók meer verdienen een manier om op het einde van de maand meer geld over te houden.

 

80. Begin voor jezelf

Je baas roomt altijd een bedrag af van het economische voordeel dat je produceert. Tenzij je natuurlijk geen rendabele werknemer bent, maar dan hoop ik van harte dat je een vast contract hebt. In het andere geval kun je eens overwegen om voor jezelf te beginnen. Het is misschien wel de makkelijkste manier om je inkomen te verdubbelen.

 

81. Houd overzicht op je financiën

Als je weet wat je inkomsten zijn en wat je uitgaven zijn, behandel je financiën meer wetenschappelijk. Je kunt dan echt zien waar je nodeloze uitgaven zijn en vervolgens een geïnformeerde beslissing maken over waar je op kunt en gaat besparen.

 

82. Maak gebruik van cumulatieve rente

Herinvesteer wat er binnenkomt en rijk worden lijkt ineens makkelijk. Einstein noemde cumulatieve rente het het achtste wereldwonder.

 

83. Verdiep je in belastingen

Betaal netjes je belasting. Daar draait onze samenleving nu eenmaal van. Toch zal het je niet zijn ontgaan dat ons kikkerlandje in buitenlandse media vaak een belastingparadijs wordt genoemd. Er zijn dan ook veel legale methoden waarmee je jaarlijkse belasting rekening lager kan komen te liggen.Het is waarschijnlijk wel een goed idee dat je eerst even advies van een belastingadviseur inschakelt.  

 

84. Wordt handelaar op marktplaats, eBay of Amazone

Zit het handelaarsbloed in jouw genen? Maak dan een account aan bij een website als marktplaats of ebay en begin met het kopen en verkopen van spullen.

 

85. Schrijf een boek en leef van royalties/auteursrechten

Heb je vlugge vingertjes met typemachines en een weelde aan gewiekste woorden in je arsenaal? Schrijf dan een boek en ontvang royalties! Je hoeft niet de volgende Harry Mulisch te zijn om een extra inkomen te genereren met royalties. Er worden ook veel boeken verkocht die een oplossing bieden aan een praktisch probleem, misschien heb jij ook wel verstand van één.

 

86. Verhuur spullen die je niet nodig hebt

Heb je nog ergens een oude boor, partytent of statafels liggen? Dikke kans dat iemand in je buurt daarnaar op zoek is! Op websites als Peerby kun je spullen die je niet gebruikt verhuren. Als leuke bijkomstigheid help je ook nog eens de transitie naar een deeleconomie.

 

87. Isoleer je boiler

Komt er veel hitte van je boiler af? Zonde, want dan moet hij langer aanstaan! Het isoleren van je boiler kan een goedkope manier zijn om jaarlijks kosten te besparen.

 

88. Plant gras op je dak

Een groene oplossing voor een financieel probleem. Je kunt je huis goed isoleren door je dak te beplanten. Zo blijft je huis koel in de zomer en warm in de winter. En je dak neemt ook nog eens wat van je CO2 uitstoot op!

 

89. Was je kleren op een lagere temperatuur

Warm wassen kost extra energie. Je kunt besparen door vaker koud te wassen. lang niet elke kleding hoeft op 60 graden gewassen te worden – zeker wol niet!

 

90. Ga niet met honger naar de supermarkt

Als je met honger naar de supermarkt gaat, is de kans erg groot dat je met een kant en klaar maaltijd de winkel weer verlaat. Die zijn erg duur per calorische eenheid. Je kunt dus goed besparen door jezelf in bescherming te nemen en even een boterham te eten voor je langs al die lekkernijen loopt.

 

91. Koop een waterfles

Dit is een goede herinnering aan jezelf dat je geen frisdrank moet kopen. Dit waterflesje is de vriend die je gaat helpen te besparen op frisdrank!

 

92. Koop aandelen ná een crash (en vooral niet ervoor)

Besparen op te dure aandelen, dat is altijd een goed idee. Na een bullmarkt van bijna 10 jaar hebben heel veel mensen het idee dat de markt voor altijd omhoog zal gaan. Helaas is dat historisch onwaar. Wacht dus met kopen op een stevige correctie van de markt – het is alsof je op black friday door het winkelcentrum loopt, maar dan voor aandelen!

 

93. Automatiseer zoveel als je kan

Door te automatiseren bespaar je tijd en stel je jezelf dus in de gelegenheid om die tijd voor meer economische doeleinden te gebruiken.

 

94. Eet wat grootmoeder at

Toegegeven, een Rabasse truffel met omelet, een lekkere Gruyère met port of een stukje koningshaas zouden wij elke dag wel willen eten. Tegenwoordig liggen de schappen vol met exotische producten en zogenaamde ´powerfoods’.

De verleiding is groot om deze producten allemaal in je winkelmandje te plaatsen. Daardoor laten wij typische Hollandse producten vaak links liggen. Maak je nog wel eens een stamppotje? Uien en aardappels zijn spotgoedkoop en ´superfoodzaam´! (ik beloof het, echt de laatste woordspeling).

Met een winterpeen of wat andijvie kom je zo aan je dagelijkse groente inname, zonder dat je voor de branding of voor de import van het product betaalt. Met aardappelen als basis kom je zo op een paar tientjes de week door. Back to the roots dus en je bespaart er zo mee!

 

95. Smeren, smeren en nog eens smeren

Kun je het je nog herinneren? Die tijden dat je iedere dag een pakketje boterhammen mee naar school kreeg? Ik in elk geval nog wel. Ergens tussen mijn puberteit en studententijd begonnen ze me echt zo te vervelen dat het enige brood dat ik at stokbrood was. Tsja, dan kun je de dag erop weer een brood kopen en dat tikt aan! Wie brood eet, bespaart.

 

96. Honger maakt rauwe bonen zoet

De Nederlandse stations zitten er vol mee: ´on the go´ winkels waar je snel even een hap kunt eten voor je de trein in stapt. En het wordt vaak voor woekerprijzen aangeboden. Ook zijn deze etenswaren lang niet altijd even gezond.

Stel jezelf de vraag: val je echt om van de honger als je even wacht tot je thuis bent? Honger maakt rauwe bonen zoet! Je zal meer van je eten genieten als je het zo nu en dan eens uitstelt en je portemonnee profiteert er ook nog eens van.

 

97. Help het milieu en help je portemonnee

Als je geen eten weggooit, bespaar je niet alleen qua geld maar ook op het milieu. Er wordt CO2 uitgestoten bij de productie van je voedsel. Wacht dus niet met de aardappelen tot er witte sprieten uit groeien en snij die uien voor ze zacht zijn! Wie had gewteen dat mensen die sparen wereldverbeteraars zijn?

 

98. Laat A-merken links liggen

Koop je de A-producten echt omdat ze lekkerder zijn, of omdat je geen mandje met euroknallers durft af te rekenen? Er zijn voor de etenswaren in het duurdere segment vaak goedkope alternatieven. En die zijn niet altijd minder lekker!

 

99. Gebruik de vriezer

Om geld te besparen op eten kun je voor meerdere dagen koken. Dat bespaart niet alleen geld door het schaalvoordeel, maar bespaart ook nog eens tijd!

 

100. Bespaartip: Laat dure en minder belangrijke ingrediënten weg

Je kunt rijst natuurlijk met saffraan eten. Dat gele kleurtje zorgt ervoor dat het er leuk uitziet. Maar is het nou echt cruciaal om al dat geld uit te geven aan iets zonder voedingswaarde? Als je besparen op eten écht serieus wilt nemen, is het goed om altijd stil te staan bij de verhouding tussen de kosten en de voedingswaarde van het product.

 

101. Verbouw je eigen kruiden of groenten

Kun je toch niet zonder wat rozemarijn bij de aardappelen? Dan kun je overwegen om zelf wat plantjes te verzorgen. Het water kost niet zoveel, en als je een tuin hebt kun je in een ton regenwater opvangen. Het groeit vanzelf weer aan en je kunt ook stekjes maken!

 

102. Eet minder vlees

Dit is een lastige voor sommige mensen, maar daarom niet een minder efficiënte methode om te besparen op eten. Vlees is een van de duurste dingen die je kunt eten en de belasting voor moedertje natuur is ook niet gering. Begin anders eens bij een vleesloze dag in de week, en bouw dit langzaam op naar meer. Je hoeft geen vegetariër te worden om aanzienlijk op vlees te besparen. Zorg er wel voor dat je genoeg eiwitten binnen krijgt als je minder vlees eet.

Eén gedachte over “101 bespaartips die jou écht helpen om geld te besparen

  • 03/01/2019 om 23:58
    Permalink

    Heb jij nog goede tips om geld te besparen? Laat het ons weten!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *