Kan een bedrijf zomaar besluiten geen dividend uit te keren?

Ja, een bedrijf kan besluiten om te stoppen met het uitkeren van dividend – maar dit doet zij niet graag.

Je hebt dus nooit garantie dat je dividend uitgekeerd krijgt.

Het enige dat een bedrijf hoeft te doen om te stoppen met het uitkeren van dividend, is om dit besluit goed te laten keuren door het bestuur. Dit bestuur wordt meestal omgeven door adviseurs, waardoor dit besluit niet zomaar gemaakt wordt.

Toch is het staken van de dividend uitkering in veruit de meeste gevallen een beslissing die met uiterste terughoudendheid wordt genomen. Als een bedrijf stopt met het uitkeren van dividend, roept dat namelijk veel vraagtekens op bij investeerders. Is er sprake van een tegenvaller? Gaat het wel goed met het bedrijf?

Deze onrust kan worden weerspiegeld in de prijs van het aandeel: Beleggers kunnen besluiten de aandelen te verkopen en het geld te stoppen in een aandeel dat wel dividend draagt. Of zij kunnen besluiten om hun positie in het bedrijf te verminderen uit vrees voor slecht nieuws.

Er zijn dus nadelen aan het stopzetten van het uitkeren van dividend – het vermindert het vertrouwen van investeerders in het bedrijf.

Om deze redenen gebeurt het niet vaak dat bedrijven de dividenduitkering staken. Zelfs in een jaar waarin verlies wordt gedraaid, komt het vaak voor dat het besluit genomen wordt om het dividend gewoon uit te blijven keren, mits er voldoende kapitaalreserves zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *