Is het einde van de crypto bearmarkt eindelijk voorbij? Twee perspectieven

Vlak voor de kerst gloorde er plotseling hoop voor bitcoin en altcoin beleggers. Een week lang kleurden de cryptomarkten groen en ook was er sprake van een verhoogd volume. Volgens sommigen betekent dit dat het einde van de crypto bearmarkt eindelijk nabij is. Anderen zeggen dat er meer ‘bloed in de straten’ staat te komen. Wie heeft er gelijk? Hier geven wij twee perspectieven.

 

De ‘Bull case’: weinig mensen willen hun crypto’s nog verkopen, productiekosten van Bitcoin liggen hoger dan de huidige prijs

In januari 2017 was Bitcoin zo’n 1000 dollar waard. Wat volgde, was de grootste bubbel in de geschiedenis. Op het hoogtepunt in december dat jaar was Bitcoin heel even 20,000 dollar waard. De euforie was overal te voelen en dat is meestal het teken aan de wand dat het tij keert. De immanente correctie volgde inderdaad ook vlak voor de jaarwisseling. Nu, tijdens kerst één jaar verder, is bitcoin ruim 80% minder waard dan dat het op haar hoogtepunt was. De op één na grootste correctie die de munt ooit heeft gehad. De vraag die iedereen zich stelt is of de moeilijke tijden eindelijk voorbij zijn.

 

De bulls wijzen erop dat het reservoir mensen dat zijn crypto’s nog wil verkopen zo langzamerhand wel is opgedroogd. De weergaloze koersstijging van 2017 trok mensen aan die een graantje mee wilden pikken van de hype en zo hoopten snel rijk te worden. Iedereen had wel een oom of tante, broer of collega die in de cryptocurrencies was gestapt. Grotendeels hebben deze mensen nu hun cryptocurrency verkocht, met winst dan wel met verlies. Wat overblijft zijn de mensen die echt toekomst zien in de cryptocurrency van hun keuze en die bereid zijn om lang (dus jaren en niet dagen) te wachten op wat in hun ogen de juiste prijs is om de munten te verkopen. Wanneer niemand meer verkoopt en er wél kopers zijn, moet de prijs noodzakelijkerwijs op een gegeven moment weer gaan stijgen.

bitcoin chart 2018 kerst
© coinmarketcap.com

 

Wat ook meespeelt, is dat het niet langer rendabel is om tegen de huidige koers Bitcoin te minen. In oktober en november van 2018 sloten meerdere cryptocurrency mining faciliteiten de deuren en zette zij grote hoeveelheden gespecialiseerd mining hardware op straat. De bulls wijzen erop dat, gelijk aan de edelmetaalmarkt, de productiekosten fungeren als een sterke resistance voor de prijs van enig goed, en dus ook voor die van Bitcoin.

 

De kleine bullrun van vorige week zien zij als het begin van iets groters: de cryptomarkt heeft haar bodem gevonden en krabbelt vanaf hier weer langzaam omhoog.

 

De ‘Bear case’: Pessimisten onder technische analisten zeggen dat groen op de beurzen slechts de 4e Elliott Wave is

Sommige mensen zweren erbij en anderen doen het af als bijgeloof: Elliott Wave Theory. In ieder geval gaan er, sinds de felle crash op de cryptomarkten medio november 2018, steeds meer geluiden op bij technische analisten dat we nog lang niet aan het einde zijn van de Elliott Wave cyclus, en er dus nog meer lucht uit de markt moet voor er weer sprake kan zijn van een bullrun.

 

In Elliott Wave Theory zijn twee concepten het meeste van belang. Een trend, die omhoog of omlaag kan gaan, bestaat uit vijf bewegingen: aangeduid met de cijfers 1 tot en met 5. Deze maken een soort zigzag patroon, waarbij de 2e en de 4e beweging dus corrigerend zijn op de voorgaande beweging. De trend wordt vervolgens opgevolgd door een corrigerende trend, die uit drie bewegingen bestaan, aangeduid met de letters A, B en C.

Elliott Wave Theory Bitcoin
© uit: R.N. Elliott, “The Basis of the Wave Principle,” October 1940.

Nadat eind 2017 de cryptomarkten instortte, begon de neerwaartse trend. Volgens deze analisten is het groen van afgelopen week dus het begin van de 4e golfbeweging. Dat betekent dat wij nog korte tijd een stijging op de cryptomarkten zouden kunnen verwachten, maar dat er noodlottig een vijfde en laatste golfbeweging aankomt waarbij de prijs verder daalt dan het voorlopig laagste punt van 2018.

 

Wie heeft er gelijk: de bulls of de bears? Dat zal zich moeten uitwijzen, niemand weet het écht, maar toch horen we graag wat jij ervan denkt. Een ding is duidelijk: als je tijdens kerst 2018 bent ingestapt in crypto ben je in ieder geval veel beter af dan wanneer je dat met kerst vorig jaar deed. Dat kan een goede reden zijn om te overwegen langzaam aan wat cryptocurrencies te accumuleren, maar let wel: behoedzaamheid is altijd geboden in deze volatiele markt en zet niet meer op het spel dan je bereid bent te verliezen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *