De goud/zilver ratio: Is zilver te goedkoop ten opzichte van goud?

Momenteel is de goud/zilver ratio ongeveer 84/1. Daarmee is de goud/zilver ratio al sinds april 2011 bezig aan een gestage klim naar haar all-time high van bijna 100 tot 1. Gaat deze ratio weer normaliseren en kun je dus beter in zilver investeren dan in goud?

Hier drie zaken om te overwegen voordat je zilver of goud koopt:

 

1. Hoeveel goud en zilver zit er in de aardkorst?

De ratio van goud en zilver in de aardkorst is 17.5/1. Zilver komt in de korst van onze planeet dus zeventien en een half keer vaker voor dan goud.

Dat betekent echter niet automatisch dat je ook voor 17.5 gram zilver één gram goud kunt kopen. Integendeel: de koers tussen de twee edelmetalen fluctueert en is in de geschiedenis heel verschillend geweest. De goud/zilver ratio op de beurs reflecteert dus niet de ratio waarmee deze edelmetalen in onze aardkorst voorkomen, terwijl die laatste daar natuurlijk wél relevant voor is.

 

2. Geschiedenis van de goud/zilver ratio

De Romeinen schatte de waarde van goud op ongeveer 12 keer die van zilver. In Egypte werd zilver zelfs enige tijd als kostbaarder dan goud beschouwd. Tegen het einde van de 18e eeuw stelde de Amerikaanse staat de ratio tussen de twee edelmetalen vast op 15 tot 1. Al deze getallen overwaarderen zilver dus ten opzichte van goud, als je tenminste kijkt naar hoe veel voorkomend deze metalen op aarde zijn.

Tegenwoordig is het plaatje juist omgedraaid en wordt goud vanuit dit perspectief overgewaardeerd. De ratio ligt sinds de jaren ‘80 tussen de 30/1 en de 100/1. Gemiddeld betaalt men sindsdien ongeveer 50 tot 60 gram zilver per gram goud.

In januari 1991 werd het voorlopige record gehaald toen de goud/zilver ratio op liefst 99.47 stond. Slechts één keer eerder werd de afgelopen honderd jaar een vergelijkbaar niveau gehaald, namelijk in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog: toen was de goud/zilver ratio 97.31.

 

3. De huidige goud/zilver ratio

En nu stevenen we dus weer af op een dergelijke hoge ratio. Wie in november 2018, het hoogtepunt van dit jaar, zijn zilver wilde inruilen voor goud, moest 86.39 keer meer zilver inleveren dan dat hij er in goud voor terug zou krijgen.

In december 2018 viel de de goud/zilver ratio echter een stukje terug naar 83.5. Dit was niet te danken aan een koersval van goud. Goud is sinds 7 augustus juist begonnen aan een klim, één die overigens alleen maar versterkt werd door de koersval op o.a. de Amerikaanse beurs. De terugval van de goud/zilver ratio komt, daarentegen, door de prijsstijging van zilver.

Zilver steeg in december van dit jaar met ruim 8% in waarde: ruim een euro per ounce. Op op 30 december bereikte zilver een prijs van 13.46 euro; terwijl zilver op de eerste dag van de maand nog voor 12.45 euro per ounce ging.

 

Gaat de goud zilver ratio normaliseren?

Het eerlijke antwoord is uiteraard dat wij dat ook niet weten. Maar het is moeilijk om niet tot de conclusie te komen dat zilver er momenteel een stuk aantrekkelijker uitziet dan goud.

Ten eerste is de goud/zilver ratio momenteel dus aanzienlijk hoger dan het historische gemiddelde. Maar daarnaast is zilver ook nog eens ruim 70% gedaald sinds haar hoogtepunt in maart 2011 en daarmee in fiat termen momenteel erg goedkoop. Goud heeft sinds 2011 slecht een correctie van ongeveer 42% doorgemaakt.

Deze twee factoren samen kunnen zilver erg aantrekkelijk maken voor mensen die na een bullmarkt van 10 jaar hun winsten veilig willen stellen, wellicht als hedge tegen de daaropvolgende bearmarkt.

 

Eén gedachte over “De goud/zilver ratio: Is zilver te goedkoop ten opzichte van goud?

  • 31/12/2018 om 01:59
    Permalink

    Vind jij zilver momenteel een interessante investering? Waarom wel / niet? Laat een bericht achter!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *